Tradycyjne kotlety de volaille



POTRZEBNE SKŁADNIKI

pierś z kurczaka najlepiej z kostką 4 sztuki
olej roślinny np. rzepakowy 200 mililitrów
masło 200 gramów
koperek 1 pęczek
ząbek czosnku 1 sztuka jajka 2 sztuki
bułka tarta 100 gramów
mąka pszenna 100 gramów
Pieprz czarny 1 szczypta
sól 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

1. Posiekaj koperek czosnek rozetrzyj na miazgę z odrobiną soli. Koperek i czosnek połącz z masłem, całość dopraw szczyptą pieprzu. Masło podziel na cztery części formując z niego cztery podłużne osełki.
2. W trzech naczyniach przygotuj mąkę, bułkę tartą oraz w trzecim naczyniu rozbij i wymieszaj jaja.
3. Piersi z kurczaka nacinając delikatnie nożem po długości spróbuj rozłożyć na boki. Na mięso nałóż folię spożywczą i delikatnie uderzając tłuczkiem rozbij na cienki płat starając się przy tym nie rozerwać struktury mięsa. Pierś delikatnie oprósz solą i pieprzem.
4. Uformuj kotleta zawijając płat rozbitego kurczaka wokół masła. Uformuj kształtny owalny walec zwężający się na końcach.
5. Gotowe kotlety oprósz mąką i o panieruj w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w tartej bułce. Końcówki kotleta dobrze jest panierować podwójnie zapobiega to wyciekaniu masła ze środka.
6. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż z każdej strony na złoty kolor, przełóż je na pergamin umieść na 5-8 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku tak aby mięso doszło w środku.







Strona główna