Zupa grzybowa

Klasyczna "grzybowa" jest esencjonalna, pachnąca i bardzo sycąca.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

450 g grzybów (borowiki, kurki) lub 45 g suszonych borowików
1 cebula
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła
2 marchewki
5 ziemniaków
2 litry bulionu np. drobiowego
2 łyżki posiekanego koperku
200 ml śmietany 18% do zup i sosów
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

1. Grzyby oczyścić i opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki. Suszone grzyby dzień wcześniej zalać gorącą wodą i odstawić do namoczenia.
2. W garnku na oleju poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, co chwilę zamiaszać.
3. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę, wymieszać i smażyć przez ok. 3 - 4 minuty.
4. Dodać masło oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażać przez ok. 2 - 3 minuty co chwilę mieszając.
5. Wlać gorący bulion i zagotować. Po 10 minutach gotowania dodać pokrojone grzyby i zagotować.
6. Gotować przez ok. 10 minut do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem.
6. Na koniec dodać posiekany koperek, zmniejszyć ogień do minimum i dodać zaprawioną śmietanę. Delikatnie podgrzać, następnie odstawić z ognia.







Strona główna